Warmte

Warmte is een van de vele gezichten van energie, denk bijvoorbeeld aan chemische energie, bewegingsenergie, kernenergie, elektrische energie of geluidsenergie.

Bij gebruik van energie wordt een deel van deze energie omgezet in thermische energie, beter bekend als warmte. Warmte is niet alleen verlies, maar voor veel processen is warmte juist ook energie input. Of het nu gaat om het smelten van ijzer en staal, het bakken van stenen, het kweken van planten in kassen en het bewerken van voedsel. Dit zijn allemaal voorbeelden waar energie in de vorm van warmte nodig is.

Bij Galama Sustainable Solutions zijn we volop actief in de warmtetransitie en hebben een goed beeld van de oplossingen die werkelijk tot duurzame warmtevoorziening leiden en het energieverbruik minimaliseren.

In Nederland is bijna elk huis voorzien van een warmwatervoorziening en verwarmingssysteem. Meer dan 95% van alle woningen in Nederland wordt in haar warmtevraag voorzien door gebruik van aardgas. Voor 2050 moeten alle woningen worden omgeschakeld naar alternatieve manieren van verwarming. Door effectief te verwarmen heeft Nederland minder windmolens nodig en wordt de impact van duurzame energieopwekking op de omgeving beperkt. Als het gaat over warmtevoorziening kunnen we niet om de toenemende koudevraag heen. Door slimme systemen kunnen koeling en verwarming op een efficiënte wijze worden gekoppeld.